Socialisatie

Doggywonderland, puppycursus, hondenschool, bommelerwaard, puppy-instuif, socialiseren

De eerste 12 weken in een puppenleven

Het socialiseren van je pup in de eerste 12 weken van zijn leven (de primaire socialisatiefase) is iets wat je maar 1x kunt doen. Het moet dus meteen goed gebeuren; je kunt het niet uitstellen. Dat geldt ook voor het socialiseren op andere honden.

 

Probeer om je pup met zoveel mogelijk verschillende honden kennis te laten maken in deze fase van zijn leven. Dus groot, klein, zwart, wit, kort snuit, lang snuit, kortpotig, langpotig, krulhaar, korthaar, lang haar en heel lang haar… Besteed daar tijd en aandacht aan.

 

Die kennismaking hoeft echt niet altijd te betekenen dat je hond met de andere hond moet spelen of eraan moet snuffelen. Ook het gadeslaan op afstand en het horen van geblaf is socialiseren. Je hond moet dus met name leren dat andere honden niet bedreigend zijn en dat hij daar niet perse iets mee hoeft. Hij hoeft er niet tegen te blaffen, hij hoeft niet te vluchten, hij mag er (soms) mee spelen en/of eraan ruiken.

 

Wil je je hond fysiek laten kennismaken en/of laten spelen met een andere hond, kijk dan goed wat voor vlees je in de kuip hebt. Een hond die te wild of onstuimig is, kan jouw pup de stuipen op het lijf jagen. En dat zou jammer zijn, omdat het zo fijn is voor je pup als zijn ervaringen met andere honden positief zijn.

 

Als het - om wat voor reden dan ook – onvoldoende lukt om je hond te socialiseren op andere honden, dan kun je je hond laten meedoen aan ons socialisatieprogramma. Je pup komt dan meerdere dagdelen op Doggywonderland om op een veilige en prettige manier in contact te komen met andere honden.

Hoe werkt het precies?

1. We bouwen de kennismakingen op, wat betekent dat je pup de eerste keer gedurende 2 uur komt kennismaken met een paar andere honden. Daar ben je zelf niet bij; je brengt je pup en wij begeleiden jouw pup bij de kennismaking. Dat doen we door zijn gedrag en lichaamstaal te duiden; we stemmen de hoeveelheid prikkels (hoeveel andere honden en welke andere honden) af op wat jouw pup aan kan. Hij krijgt alle tijd die hij nodig heeft om te wennen en te ontspannen. Je ontvangt een filmpje zodat je kunt zien hoe het gaat.

 

2. Een dag of 2 a 3 later volgt sessie 2: je pup komt weer 2 uur lang kennismaken met andere honden. Hij mag nu ook spelen als het goed gaat, en hij maakt kennis met meer honden dan de eerste keer. Sessie 3 en 4 vinden in de daaropvolgende week plaats en duren 4 uur per sessie. De laatste sessie, nummer 5, is een hele dag, waarbij je zelf het eerste of laatste uur aanwezig kunt zijn.

 

3. Door op een prettige en ontspannen manier in contact te komen met toch al gauw 10 tot 20 verschillende honden, leert jouw pup dat hij niet angstig of onzeker hoeft te zijn voor andere honden. Ook leert hij hoe hij zich moet gedragen naar andere honden toe. De volwassen honden maken dat heel duidelijk. Dus ook voor pups die (te) wild reageren op andere honden, is het socialisatieprogramma leerzaam.

 

4. In totaal brengt je pup zo’n 20 uur door op ons hondenlandgoed. Uiteraard krijgt hij de rust die hij nodig heeft. De kennismakingssessies met andere honden zijn intensief en je pup heeft tijd nodig om dat te verwerken. Hij maakt kennis en krijgt rust, hij maakt weer kennis, mag spelen en krijgt weer rust. Houd er rekening mee dat je pup ontzettend moe is na een sessie. Geef hem daarom de rest van de dag en de volgende dag extra veel rust.

Voor wie?

Het socialisatieprogramma is bedoeld voor jonge pups, die ook deelnemen aan de Puppy Instuif en/of de Basiscursus op Doggywonderland.

 

Interesse? Stuur een mail naar: hondenschool@doggywonderland.nl

Kosten

Meedoen aan het socialisatieprogramma kost
€ 150,00 . Dat is inclusief begeleiding van Kitty, kennismaking met 10 tot 20 sociale honden, verantwoorde hondensnacks en vleeskluifjes (waarmee je pup lekker tot rust kan komen).
Elke sessie ontvang je minimaal 1 filmpje plus een observatieverslag mondeling of per mail/app.

?