Help, wat is er mis mijn hond?!
Natuurlijk vind je je eigen hond de meest fantastische, viervoetige metgezel die je maar kunt bedenken. En terecht. Maar dat betekent niet dat er geen ‘probleempjes’ of problemen kunnen ontstaan, die lastig zijn in het dagelijkse leven voor je hond, voor jezelf en/of voor je omgeving. Want hoe leuk je hond ook is, er bestaat geen enkele hond die 100% perfect is. Wat dat betreft zijn het net mensen.
Elke hond heeft een eigen karakter en een eigen historie. Ras kan een rol spelen bij de ontwikkeling van gedrag, zowel in positieve als in minder positieve zin.
Herkomst is een enorm belangrijke factor; het maakt bijvoorbeeld een groot verschil of een hond van een goede fokker komt, al vanaf 8-10 weken oud bij jou is, of dat een hond bijvoorbeeld uit een Zuid- of Oost-Europees land komt, waar hij de eerste weken of zelfs maanden op straat heeft rond gezworven.
Als eigenaar doe je wat je kunt qua opvoeding en begeleiding, maar dat neemt niet weg dat elke hond ervaringen opdoet die zijn leven beïnvloeden, in positieve en in negatieve zin. Een hond die heel erg schrikt, zich verwondt of in gevecht raakt met een andere hond, kan een trauma oplopen. Dat merk je vaak pas na verloop van tijd. Een hond die niet geleerd heeft hoe hij moet omgaan met andere honden, kleine kinderen of andere dieren, kan agressief reageren vanuit angst. Een hond die niet meer elke dag met zijn eigenaar mee mag naar werk of een hond die te maken krijgt met een scheiding van zijn baasjes, kan van slag raken en ‘opeens’ probleemgedrag vertonen, zoals niet meer alleen thuis kunnen zijn, in huis plassen of dingen vernielen.
Kortom, er zijn ondenkbaar veel redenen waarom een hond gedrag vertoont waar hij zelf last van heeft en/of wat vervelend is voor zijn omgeving. Hoe eerder je hiermee aan de slag gaat, hoe sneller je stappen kunt maken. Het leven wordt dan weer aangenamer voor zowel je hond als zijn omgeving.
Wat moet je je voorstellen bij gedragstherapie?
Een advies of therapie werkt alleen als het is gebaseerd op de juiste diagnose. Daarom ga ik eerst, samen met jou, aan de slag om helder te krijgen waar het probleemgedrag vandaan komt:
- hoe is het ontstaan?
- hoe heeft het zich ontwikkeld?
- in welke situaties komt het voor?
- welke rol speel jij, als eigenaar, daarbij?
Op basis van de diagnose stel ik een behandelplan op. Vervolgens gaan we aan de hand van privétrainingen aan de slag. Ik leg je precies uit wat je kunt doen, je oefent onder mijn begeleiding en je krijgt hand-outs waarop je dit kunt nalezen.
Wat moet je je voorstellen bij een gedragstherapeut?
Ik ben Kitty, samen met Suzanne, eigenaar van Doggywonderland. Ik ben gepassioneerd en gediplomeerd kynologisch gedragstherapeut, instructeur en verantwoordelijk voor Doggywonderland hondenschool. Mijn hoofdopleidingen heb ik gevolgd op hbo-niveau bij DogVision. Ik werk graag samen met de dierenartsen uit de omgeving. Soms schakel ik een holistisch dierenarts in of werk ik samen met een collega-gedragsdeskundige.
Meer weten over mijn achtergrond, opleidingen en werkervaring? Klik hier of neem contact met me op.
Concreet
Intake (per telefoon)
Vragenlijst en filmpjes
Ik mail een vragenlijst met het verzoek deze in te vullen en terug te mailen. Dit vraagt ongeveer een uur van je tijd. Indien mogelijk wil ik ook graag filmpjes ontvangen waarop het probleemgedrag te zien is.
Interview en observatie
Afhankelijk van de problematiek, spreken we af op Doggywonderland of bij je thuis. Ik stel aanvullende vragen en observeer het gedrag van je hond. Soms stel ik voor om aanvullend een wandeling te maken of om een gedragstest af te nemen. Voor de gedragstest maken we een aparte afspraak.
Diagnose en behandeltraject
Ongeveer een week na het interview spreken we opnieuw af. We bespreken de diagnose en ik laat je zien wat je kunt doen om het probleemgedrag om te buigen. Je gaat vervolgens zelf met je hond trainen. Dit kan een intensief en soms ook langdurig traject zijn, variërend van enkele weken tot enkele maanden. Een traject omvat altijd meerdere privetrainingen. Hoeveel dat er zijn, hangt af van de problematiek en van de mate waarin je als eigenaar/gezin in staat bent om aan de slag te gaan met je hond.
Succes komt niet vanzelf
Een ‘quick fix’ bestaat niet. Hoe langer een probleem bestaat, hoe meer tijd en inspanning je nodig hebt om het probleemgedrag om te buigen. Dat betekent consequent handelen en héél veel geduld om de therapie vol te houden. Het kan soms weken, zelfs maanden duren voordat je enige vooruitgang gaat zien.
Daarnaast is het belangrijk dat je als gezin (en omgeving van de hond) op 1 lijn zit. Iedereen die dagelijks contact heeft met de hond moet zich aan de therapie houden. Als er een verslapt en/of zich niet aan de therapie houdt, ben je terug bij af.
Als je mij consulteert, dan vraag ik je om je ook uitsluitend aan mij te committeren ten tijde van de therapie. Iedereen denkt namelijk iets af te weten van het gedrag van honden: de buurman, de trainer van de hondenschool, die aardige meneer die zo’n ontzettend gehoorzame hond heeft en ga zo maar door. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, maar je komt er niet als je telkens een andere afslag neemt. Bovendien, een goede, deskundige gedragstherapeut heeft hiervoor een 4-jarige opleiding op HBO-niveau gevolgd, is derhalve gecertificeerd en beschikt over de nodige ervaring. Vraag daarom bij twijfel naar opleiding, certificaten/diploma’s en naar referenties.
Voor wie?
Voor hooggemotiveerde eigenaren die gedragsproblemen ervaren die vervelend zijn voor de hond in kwestie, de eigenaar en/of de omgeving. Let op: er is vaak een wachtlijst wat betekent dat je rekening moet houden met een wachttijd van circa 4 - 6 weken voordat de eerste afspraak kan plaatsvinden.
Interesse? Stuur een mail naar: kitty@doggywonderland.nl
Kosten
€ 70,00 per uur
5 - 10 uur per traject